El CIM UPC ha estat seleccionat com a "key innovator" pel radar d'innovació de la UE

Clúster MAV,

En el marc del projecte europeu FENIX,  el CIM UPC ha estat seleccionat com a "key innovator", agent innovador clau pel Radar d’Innovació, una iniciativa de la Comissió Europea per identificar innovadors d’alt potencial en projectes de recerca i innovació finançats per la UE. Aquesta plataforma és un primer pas per fer que la informació sobre innovacions finançades per la UE de projectes d’alta qualitat sigui visible i accessible per a tota la ciutadania, funcionariat públic, empresaris i altres col·lectius interessats. 

Aquest reconeixement és per al CIM UPC una nova empenta per seguir treballant perquè la recerca i la innovació que estan duent a terme arribi a les empreses per poder treure profit a tots aquests avenços i  implementar-los al teixit industrial. "Com a centre tecnologic, estar presents a l’Innovation Radar ens dona l’oportunitat de ser accessibles arreu de la Unió Europea i així, obrir noves portes a projectes internacionals punters". 

El projecte FENIX

El projecte FENIX té com a objectiu principal desenvolupar nous models de negoci i estratègies industrials per a tres noves cadenes de subministrament, a través d’un centre de fabricació multifuncional i multisectorial.

Amb aquest objectiu, s’han implantat 3 plantes pilot que produeixen pols metàl·lica d’impressió 3D, joies personalitzades i filaments avançats d’impressió 3D. Les tres plantes comparteixen la mateixa estructura, s’han dissenyat per allotjar i explotar completament les solucions de la indústria 4.0 com ara els sensors intel·ligents capaços d’enviar dades en temps real al mercat en línia desenvolupat en el propi projecte FENIX. 

El segon objectiu del projecte és la representació d’un conjunt d’històries d’èxit procedents de l’aplicació dels principis de l’economia circular en diferents sectors industrials. Aquest tipus d’economia permet treballar amb cadenes de subministrament més sostenibles, augmentant la qualitat, el valor de mercat i l'explotació alternativa de materials secundaris.

El tercer objectiu de FENIX és la integració de "key enabling technologies" (KET) per a la recuperació de recursos secundaris. FENIX donarà suport a la integració de diferents KET dins d’una planta industrial. Es tindran en compte els principis de la indústria 4.0 i de l’economia circular per millorar el desenvolupament de models de negoci innovadors i cadenes de subministrament.

És en una d’aquestes plantes pilot on des del CIM UPC han adaptat processos d’impressió 3D per a la utilització de materials obtinguts amb deixalles electròniques (WEEE, per les sigles en anglès de Waste Electrical and Electronic Equipment). Des del centre aportem el coneixement per al disseny, desenvolupament i fabricació de processos de fabricació additiva, centrat en la reducció dels costos operatius i els impactes ambientals i en la millora de les prestacions dels processos. 



CIM-UPC és el Centre Tecnològic de la UPC referent en fabricació additiva per al desenvolupament tecnològic en formació, recerca i fabricació. El centre vetlla per aportar valor a la societat generant tecnologia de producte i processos mitjançant la realització de projectes de R+D i la capacitació de professionals en l’àmbit de la Indústria 4.0.

El grup Concrete 3D Printing té l'objectiu de desenvolupar noves tècniques i processos d’impressió 3D de materials ceràmics a gran escala per a la construcció d’edificis o habitatges prefabricats, aconseguint un impacte significatiu a nivell ambiental, social i econòmic i esdevenint un referent mundial en el nou concepte de Construcció 4.0.

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies